Hírek

További felkészülési idő az eÁfa bevezetésére

2021. október 27-én megjelent hírlevelünkben még arról számoltunk be, hogy negyedéves halasztást követően, 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszak lett volna az első, amelyről a NAV Áfa bevallás tervezetet készít. A tegnapi napon megjelent, 2021. évi 201. Magyar Közlönyben kihirdetett, és a mai napon hatályba lépett 613/2021. (XI.8.) kormányrendelet 4. §-a alapján azonban a veszélyhelyzet idejére felfüggesztésre került az eÁfa rendszere.

 

Izer Norber, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint, a piaci szereplők zökkenőmentes átállása érdekében felfüggesztik az e-áfa rendszerre vonatkozó jelenlegi szabályokat, és az áfabevallási tervezetek kiajánlása több lépcsőben valósul meg. A NAV új szolgáltatásának elhalasztása ellenére, azonban a NAV továbbra is számos segítséget nyújt az Áfa bevallások elkészítéséhez, hiszen az online pénztárgép és az online számla adatok letölthetősége továbbra is biztosított.

 

A felkészülési időt követően a NAV várhatóan már az eredetileg tervezetthez képest lényegesen komplexebb szolgáltatást nyújt majd az Áfa bevallás tervezetekkel az érintettek számára. A jelenlegi elgondolás szerint, a NAV, a bevallás tervezet elkészítése mellett olyan további szolgáltatásokat épít be az eÁfa rendszerbe, amely a vállalkozások ügyviteli folyamatait is képes támogatni, ugyanis nagy az igény a gép-gép kapcsolati kommunikáció erősítésére, az adóhivatalnál meglévő adatok gépi letöltésére, továbbá az online pénztárgépek naplóállományának lekérdezhetőségére.

 

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.