Hírek

Érkezik az Áfa bevallás tervezet, vagyis az eÁfa

Negyedéves halasztást követően rövidesen elindul a NAV Áfa bevallás tervezet szolgáltatása, vagyis az eÁfa. Ahogyan arról július 19-i hírlevelünkben beszámoltunk, 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszak lesz az első, amelyről a NAV Áfa bevallás tervezetet készít. Amellett, hogy az Áfa bevallás tervezet számos fordított adózás alá eső belföldi ügylet esetén kezdetben nem lesz használható, még a termékimport, közösségen belüli termékbeszerzés és a külföldről igénybe vett szolgáltatások adataival ki is kell egészíteni.

 

Az eÁfa rendszere főként az online számla adatszolgáltatásokra épül, melyek idén áprilisától alapvetően már minden, belföldi adóalany által kibocsátott számlára egy, a korábbinál lényegesen bővebb adattartalommal kötelezővé vált. Mivel lényegét tekintve az Áfa bevallás tervezet egy strukturált adatbázis lekérdezés lesz, így használhatósága alapvetően függ az Online Számla rendszerbe érkező adatszolgáltatások pontosságától, illetve hogy egyáltalán be tudja-e fogadni a NAV rendszere a beküldött adatszolgáltatásokat. Ahhoz, hogy az Áfa bevallás tervezetek minél jobb minőségben készülhessenek, 2021. októberétől a NAV rendszeresen értesítést küld a sikertelen, vagy figyelmeztetést kiváltó online számlaadat-szolgáltatásokról.

 

NAV tájékoztatása alapján az értesítést az online-számlaadatszolgáltatást beküldő adózó elektronikus tárhelyére küldik. Mivel az adatszolgáltatási hibák jelentős része a számlázó szoftverek nem megfelelő paraméterezésére vezethetők vissza, így az adózók megkeresése előtt a NAV értesíti a számlázó program fejlesztőjét, amennyiben annak adószáma az adatszolgáltatás során (”softwareDevTaxNumber” adatként) megjelenik. Logikusnak tűnik az XML adatszolgáltatást ezen adattal kiegészíteni, hogy a számlázó szoftver fejlesztője első kézből kapott információk alapján el tudja kezdeni a hiba orvoslását, azonban érdemes proaktívan, adóinformatikai szakértői segítséggel letesztelni az online számla adatszolgáltatás minőségét, mert minél később kerül sor a hiba feltárására, annál költségesebb lesz a következményeinek kezelése.

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy a NAV csak az XML fájlból nyilvánvalóan hiányzó adatokról, és az abban található összefüggési hibákról tud listát küldeni, azonban egy látszólag helyes online adatszolgáltatás is lehet hibás, ha a számlaképtől eltérő adatokat tartalmaz. Ez utóbbi esetben mind a számla kiállító, mind a számla befogadó Áfa bevallás tervezete eltérést mutat majd a könyvelési adatokból készülő Áfa analitikától. Amikor az adózók elkezdik használni az eÁfa rendszert, gyorsan ki fognak derülni az olyan számlázó szoftver beállítási hibák, amik miatt pl. a számla kiállításának dátuma kerül teljesítési időpont helyett lejelentésre, és emiatt az eÁfa rendszer rossz bevallási időszakba hozza az adott számla után fizetendő, illetve levonható Áfa összegét. Ahogyan elkezdik egymást értesíteni az üzleti partnerek az általuk felfedezett adatszolgáltatási hibáról, el tud indulni egy újabb szoftverjavítási hullám, amely további minőségjavulást hozhat az Áfa bevallás tervezetekben.

 

Az eÁfa rendszerről és gyakorlati használatáról, a közeljövőben egyre több információval és tapasztalattal rendelkezünk majd, de annyi már tudható, hogy a kezelőfelület várhatóan nagyban hasonlítani fog az Online Számla rendszerben megszokottakhoz. Kiemelendő, hogy az eÁfa rendszer használata nem kötelező, az Áfa bevallás tervezet az Szja bevallás tervezettel ellentétben a bevallási határidő leteltekor nem válik automatikusan benyújtott bevallássá. Ennek ellenére érdemes kellő figyelmet fordítani az Áfa bevallás tervezetnek az adózó saját Áfa analitikájával való összehasonlításra, ugyanis az eltérések elemzése szoftverbeállítási hibák feltárását is eredményezheti, amelyek gyors javításával elkerülhető a hibás online számla adatszolgáltatásért kiszabható mulasztási bírság.

 

Adóinformatikai szolgáltatásaink keretében készséggel állunk rendelkezésre az online számla adatszolgáltatások ellenőrzésében (beleértve a XML fájlok számlaképpel való összevetését), az XML fájlok javításában, a további szoftverfejlesztések, és paraméterezések szakértői támogatásában, továbbá az online számla adatszolgáltatások technológiai megoldásokkal való támogatásában.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.