2020.03.26. GT Hírlevél

A NAV MÉLTÁNYOLJA A JÁRVÁNYHELYZET MIATTI MULASZTÁSOKAT

Judit

2020. március 26-án, csütörtökön az adóhatóság tájékoztatást adott ki a járványhelyzet alatt vétett mulasztásokkal kapcsolatban. Ezen tájékoztatás minden gazdálkodóra vonatkozik, azokra is, akik a Kormány által kihirdetett kedvezményekből nem részesülnek.
 
Amennyiben egy adózó önhibáján kívül olyan helyzetbe kerül, amelynek következtében az adókötelezettségeit nem, vagy csak jelentős késedelemmel tudja teljesíteni, akkor az esetleges jogkövetkezmények során az adóhatóság méltányos eljárást fog alkalmazni.
 
Azonban a méltányos eljáráshoz, az adózónak – az eredeti határidő lejáratát követően minél hamarabb – jeleznie kell az adóhatóságnak a mulasztás okát. Az adózónak bejelentésében jeleznie kell, hogy a mulasztást a járványügyi veszélyhelyzet okozta. Az adóhatóság ezen bejelentést, valamint az ügy egyedi körülményeit is figyelembe fogja venni az esetleges szankciók kiszabásakor és akár a jogkövetkezmények mellőzéséről is dönthet.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Hírlevélre feliratkozás: itt

Az eddig kiadott hírleveleinket itt olvashatja.