2020.03.19. GT Hírlevél

A KORMÁNY INTÉZKEDÉSCSOMAGJA A KORONAVÍRUS VILÁGJÁRVÁNY ÁLTAL OKOZOTT GAZDASÁGI KÁROK ENYHÍTÉSÉRE

Judit

2020. március 18-án, szerdán, a Kormány a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítését célzó azonnali intézkedéscsomagot jelentette be, amely az alábbi, legsürgetőbb döntéseket foglalja magában:

1. Magánszemélyek és vállalkozások 2020. március 18. 24 óráig megkötött hiteleinek, pénzügyi lízing szerződéseinek tőke-, kamat-, és díjfizetési kötelezettségét a 2020. év végéig felfüggesztik. A fizetési moratórium ezen időtartamát a Kormány a későbbiekben meghosszabbíthatja.


2. A 2020. március 18. 24 órakor fennálló, a vészhelyzet időtartama alatt lejáró hitel-, kölcsönszerződések 2020. december 31-ig meghosszabbodnak.


3. A 2020. március 19-től felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM) a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximalizálják. 


4. A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban a következő intézkedésekre kerül sor a 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozóan:

  • a munkáltatók mentesülnek a munkabér utáni járulékfizetési kötelezettség alól,
  • a munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4%) kell megfizetni, amelyet 7.710 Ft összegben maximalizálnak,
  • ezekben az ágazatokban a helyiség bérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A felmondási moratóriumot a Kormány a későbbiekben meghosszabbíthatja;
  • a fizetésre kötelezettek mentesülnek a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

5. A KATA szerint adózó taxisok mentesülnek a KATA fizetése alól a 2020. március, április, május és június hónapokra vonatkozóan.


6. A munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik. Többek közt, a munkáltató az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan is elrendelheti (a kollektív szerződésekre vonatkozó bizonyos kivételekkel).

 
A részletszabályokat tartalmazó kormányrendelet 2020. március 18-án jelent meg. Továbbá, a fenti, legsürgetőbb intézkedéseket előreláthatólag újabbak követik majd.&a

Hírlevélre feliratkozás: itt

Az eddig kiadott hírleveleinket itt olvashatja.