GT Hírlevél 2020.12.01.

Otthonteremtési akciótervvel kapcsolatos adótörvény módosítás

Judit

Az Országgyűlés 2020. december 1-én újabb adózási tárgyú törvényjavaslatot fogadott el, melynek célja a családok otthonteremtésének támogatása. A törvénymódosítás bizonyos új lakások értékesítésére 5%-os általános forgalmi adómértéket vezet be, illetve visszterhes vagyonszerzési illetékmentességet biztosít a családi otthonteremtési kedvezményt igénybe vevő családok számára.
 
Áfa
 
2021. január 1-től (ismét) 5%-os adómérték alá tartoznak,

  • a 150 négyzetméter hasznos összes alapterületet meg nem haladó „új”, társasházi lakások; valamint
  • a 300 négyzetméter hasznos összes alapterületet meg nem haladó „új”, egylakásos lakóingatlanok (családi házak).

 
Az áfa rendszerében „új”-nak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatba vétele 2 évnél nem régebben történt.
 
Az 5%-os áfamérték ideiglenes, - főszabály szerint – 2022. december 31-ig alkalmazandó. Azonban az átmeneti szabályok alapján, a 2023. január 1. és 2026. december 31. között teljesített ügyletek esetében még a kedvezményes kulcs alkalmazható, ha

  • az építési engedély 2022. december 31-ig véglegessé vált, vagy
  • az építkezést, az egyszerű bejelentés szabályai szerint 2022. december 31-ig bejelentették.


Illeték
 
A törvényváltozás 2021. január 1-től teljes – forgalmi értéktől független – illetékmentességet biztosít a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) igénybe vevő családok számára mind új, mind használt lakás vásárlása esetén. A rendelkezést a 2021. január 1-ét követően kelt ingatlan adásvételi szerződésekre lehet alkalmazni. Fontos, hogy megelőlegezett CSOK esetében, amennyiben nem teljesülnek a gyermekvállalás feltételei (kivéve az egészségügyi ok miatti nem teljesülést) vagy a határidő lejárta előtt visszafizetik a CSOK-ot (pl. válás miatt) beáll az illetékfizetési kötelezettség.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Hírlevélre feliratkozás: itt

Az eddig kiadott hírleveleinket itt olvashatja.