2020.09.11. GT Hírlevél

2021-ES ONLINE SZÁMLA-ADATSZOLGÁLTATÁS és XSD 3.0 – HALASZTÁS

Tibor

2021. január 1-i hatállyal tovább –  gyakorlatilag teljes körűre – bővül az online számla-adatszolgáltatási kötelezettség alá tartozó számlák köre (a témáról többek között ezen hírlevelünkben írtunk). Ezzel összefüggésben Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár már most bejelentette, hogy – a koronavírus okozta rendkívüli helyzetre tekintettel – a kormányzat egy 3 hónapos (2021. március 31-ig tartó) szankciómentes időszakkal segíti az új rendszerre történő zökkenőmentes átállást.  

Azonos okok miatt arról is döntés született, hogy az Online Számla rendszerbe feltöltendő új, XSD 3.0 fájlstruktúrát csak 2021. április 1-től kell kötelezően alkalmazni. Így plusz három hónapig van lehetőség a jelenlegi, 2.0-ás séma szerinti adatszolgáltatásra. Mindazonáltal annak érdekében, hogy a szükséges fejlesztések időben megkezdődhessenek, a NAV már közzétette az új, XSD 3.0-ás specifikációt és a kapcsolódó műszaki változásokat (https://onlineszamla.nav.gov.hu/dokumentaciok).

Az Államtitkár Úr hangsúlyozta, hogy a számla-adatszolgáltatás jövő évi változásai nemcsak a feketegazdaság visszaszorítását segítik, de egyben előnyt is nyújthatnak a gazdaság bizonyos szereplőinek. Az új Online Számla rendszer – többek között – lehetővé teszi, hogy a NAV elkészítse a vállalkozások áfa bevallásának tervezetét. Továbbá, a jövőben – a felek döntése alapján – maga a számla-adatszolgáltatás is megtestesítheti az elektronikus számlát, amelyet a számlabefogadó a NAV új rendszerén keresztül is elérhet. Tehát a számlakibocsátónak nem feltétlenül kell külön (is) eljuttatnia az e-számlát a számlabefogadóhoz. A számlák opcionálisan kitölthető „mezőket” is tartalmazhatnak, például megrendelés vagy szerződésszám, így a vevő – amennyiben rendszerei képesek erre – automatikusan feldolgozhatja (kiegyenlítés, könyvelés) az online rendszerből lehívott e-számlákat. Az adatszolgáltatás új formája biztosítja majd a személyes adatok védelmét is, mivel a magánszemély vevőknek kiállított számlákon szereplő név és cím adatokat nem kell továbbítani a NAV-nak.