2020.05.19. GT Hírlevél

Társasági adó bevallásának, illetve megfizetésének halasztása

Judit

Ahogy arról korábbi hírlevelünkben beszámoltunk, az adózók 2020. szeptember 30-ig elhalaszthatják a 2019-es éves adók (pl.: társasági adó, helyi iparűzési adó, innovációs járulék) bevallását és megfizetését. A halasztás lehetőségének választásáról nem kell tájékoztatni az adóhatóságot, ugyanakkor a rendelkezések értelmezésével kapcsolatban számos kérdés merült fel. Ezen bizonytalanságokra tekintettel, a könnyítés lehetőségével összefüggésben mind Izer Norbert, adóügyekért felelős államtitkár, mind pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatást adott ki. Tapasztalatink szerint a következő gyakorlati kérdések érintik leginkább Ügyfeleinket.
 

  • Az államtitkár úr nyilatkozata alapján a határidő-halasztás minden egyéb joghátrányt felülír, így e tekintetben az adóhatóság 2020. szeptember 30-ig nem szabhat ki se mulasztási bírságot, se késedelmi pótlékot. Értelmezésünk szerint ez azt is jelenti, hogy például egy naptári éves adózó dönthet úgy, hogy 2019. évi társasági adó bevallását 2020. május 31-ig (illetve Pünkösd hétfőre tekintettel június 2-ig) benyújtja, ugyanakkor a kapcsolódó adófizetési kötelezettségének csupán 2020. szeptember 30-ig tesz eleget.

 

  • A bevallás benyújtásnak esetleges halasztásakor érdemes arra is tekintettel lenni, hogy a visszaigényelhető adót az adóhatóság a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az eredeti bevallási határidőtől (naptári éves adózó esetében 2020. június 2.) számított 30 napon belül utalja ki. Tehát, egy olyan (naptári éves) adózónak, amelynek az éves bevallások benyújtásával visszaigényelhető adója keletkezik és szeretne minél korábban hozzájutni a túlfizetéséhez, azt javasoljuk, hogy bevallásait a „megszokott” határidőig (azaz idén június 2-ig) nyújtsa be.  

 

  • A Pénzügyminisztériummal folytatott egyeztetéseink alapján, egy a halasztott bevallás lehetőségével élő adózónak, a 2020. július és szeptember közötti időszakban, a rendelkezésre álló utolsó bevallásában megállapított előleget (azonos összegben és ütemezésben) kell megfizetnie. Így például egy havi társasági adóelőleg-fizetésre kötelezett adózó – aki nem nyújtja be a 2019-es társasági adóbevallását június 2-ig –, 2020. július-szeptember hónapok 20-áig továbbra is a 1829-es bevallásban megállapított (és 2020 első félévében havonta fizetett) adóelőleget köteles megfizetni. Ugyanakkor, ezen havi adóelőleg mérséklése is kérelmezhető.

 

  • Meg szeretnénk még jegyezni, hogy a 2019-es kapcsolt ügyleteket bemutató transzferár-dokumentációk elkészítésének határideje is 2020. szeptember 30-ra módosul.

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Hírlevélre feliratkozás: itt

Az eddig kiadott hírleveleinket itt olvashatja.