Hírek

Negyed évvel elhalasztásra kerül az eÁfa, avagy az Áfa bevallás tervezet bevezetése

Az őszi adócsomagról szóló hírlevelünkben beszámoltunk róla, hogy a 2021. július 1-jével kezdődő időszaktól – néhány kivételes esettől eltekintve – a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti az adózók Áfa bevallás tervezetét, vagyis az eÁfá-t. A július 16-án kihirdetett és a következő napon hatályba lépett 429/2021. (VII. 16.) Kormányrendelet a határidőt 2021. október 1-jére kitolta és számos esetre még ennél is későbbi eÁfa bevezetési határidőt írt elő.

 

A rendelet legfontosabb lépése, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a NAV első ízben a 2021. július 1-je helyett csak a 2021. október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszakról készíti el a bevallásra kötelezett Áfa alanyok számára az Áfa bevallás tervezetet.

 

Kiemelendő új szabály, hogy az eÁfa főszabály szerint legkorábban a 2022. február 1-jén, vagy azt követően kezdődő bevallási időszakokban tartalmazza majd az import Áfa adatokat. Amennyiben a NAV ezt megelőzően meg tudja oldani ezen adatok eÁfa rendszerbe integrálását (és erről tájékoztatást ad), abban az esetben már ezt megelőzően sem kell az adózóknak az import Áfa adataikkal manuálisan kiegészíteniük Áfa bevallás tervezetüket.

 

Legkorábban a 2022. július 1-jét magában foglaló bevallási időszakról teljesíthető az eÁfa rendszeren keresztül az az Áfa bevallási kötelezettség, amiben az adózó

  • állatbetegséggel összefüggő járványügyi intézkedés miatti kártalanítás okán fizetési halasztást kér, vagy
  • személygépkocsi Közösségen belüli beszerzését, vagy importálását vallja be, vagy
  • más Közösségi tagállamba új közlekedési eszköz értékesített, vagy
  • a fordított adózás alá eső, az Áfa tv. 6/A. melléklete szerinti terményeket szerzett be, vagy az Áfa tv. 6/B. számú melléklete szerinti fémáru beszerzést hajtott végre.

 

Amennyiben a NAV a fenti határidőt megelőzően alkalmassá teszi az eÁfa rendszert ezen adatok kezelésére és arról tájékoztatást ad, abban az esetben a fenti ügyleteket megvalósító adóalanyok már korábban is teljesíthetik ezen tranzakcióik bevallását eÁfán keresztül.

 

Új előírás, hogy az eÁfa rendszeren keresztül teljesített bevallásban visszaigényelt adó más adónemre való átvezetéséről első alkalommal a 2022. április 1. napját magában foglaló bevallási időszakban lehet rendelkezni. Erre azonban korábban is sor kerülhet, feltéve hogy a NAV az eÁfa rendszert arra alkalmassá teszi és ezen lehetőségről tájékoztatást ad. Addig is a visszaigényelt Áfa átvezetését eÁfa helyett hagyományos Áfa bevallás benyújtásával, vagy a visszaigényelt Áfa adófolyószámlára könyveltetését követően 17-es jelű (átvezetés és kiutalási kérelem az adófolyószámlán mutatkozó túlfizetéshez) nyomtatványon lehet átvezettetni más adónemre.

 

További korlátozás, hogy az eredeti elképzelésekkel ellentétben a 2022. július 1-jét megelőző időpontot magában foglaló bevallási időszakokra az eÁfa rendszeren keresztül nem nyújtható be önellenőrzés, azt kizárólag az erre a célra rendszeresített nyomtatványon lehet majd megtenni. Mindez azt jelenti, hogy a következő egy évben az eÁfa rendszer csak az eredeti bevallások benyújtására lesz képes, önellenőrzés esetében továbbra is – vélelmezhetően – a hagyományos Áfa bevallási nyomtatványt kell kitölteni és benyújtani a NAV-hoz.

 

Nem jelent érdemi változást, csak az eÁfa rendszer bevezetésének halasztásával összefüggő pontosítás, hogy azon vállalkozások, amelyek áfabevallási gyakorisága 2021. október 1-jei állapothoz képest év közben változik (például negyedéves bevallóból havi bevallóvá válnak), csak 2022. január 1-jét követően élhetnek a bevallástervezet lehetőségével.

 

Bízunk benne, hogy a fenti tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.