GT Hírek | 2021.11.24.

A Parlament előtt a jövő évi adócsökkentésekről szóló törvényjavaslat

Judit

A Pénzügyminisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé a T/17668 számú törvényjavaslatot, amely a 2022. évi minimálbér és garantált bérminimum emeléshez kapcsolódóan ígért adó- és egyes más intézkedéseket tartalmazza. Ha az Országgyűlés megszavazza, akkor a törvényjavaslat nemcsak a vállalkozásoknak és a lakosságnak hoznak kedvező szabályokat, hanem a gyermekes családoknak is. Jövőre ugyanis a babakötvények utáni állami támogatás összege a duplájára emelkedik. 

 

2022. január elsejétől újabb négy százalékponttal csökken a munka közterhe. Míg 2021-ben 17 százaléknyi adó terhelte a vállalkozásokat, jövőre mindössze 13 százalék. Megszűnik ekkor a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.  A változtatás nyomán egyrészt csaknem 600 milliárd forint körüli összeg maradhat az érintetteknél, másrészt olcsóbbá válik a munkaerő foglalkoztatása, így a cégek könnyebben vehetnek fel alkalmazottat, harmadrészt megszűnik egy újabb önálló köztehertípus. A szakképzési hozzájárulás megszűnésével a szakirányú oktatást, illetve duális képzést végző vállalkozások a szociális hozzájárulási adóból lényegében ugyanúgy érvényesíthetik a kedvezményt, mint eddig.

Január 1-től nemcsak a szociális hozzájárulási adó mértéke csökken, hanem többek között az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályai is kedvezőbbekké válnak.  A kifizetőt terhelő ekho ugyanis 15,5 százalékról 13 százalékra csökken.

A tervezet meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így – ha az Országgyűlés megszavazza - jövőre is automatikusan jár az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek. Az intézkedés révén a kkv-ék összességében 150 milliárd forintot spórolhatnak. Jövőre is érvényes az a szabály, hogy nem alkalmazható az a helyi adórendelet vagy települési adórendelet, amely adómérték emelést vagy az adóelőny szűkítését fogalmazza meg, és 2022-ben sem lesz lehetőség új, eddig nem lévő helyi adó vagy települési adó bevezetésére.

A javaslat szerint a kisvállalati adó kulcsa - további egy százalékponttal - 10 százalékra csökken. A már KIVÁ-t alkalmazó vállalkozásoknak 10 milliárd forintot jelent az adómérséklés, és a Pénzügyminisztérium becslése szerint a kedvező szabályok miatt jövőre még több vállalkozás választja a kisvállalati adót.

A tervezet szerint a babakötvény után járó állami támogatás összege a duplájára - 6 ezer forintról 12 ezer forintra - nő. A babakötvény esetén a megtakarítást a befizetett összeg 10 százalékával (2022-től maximum 12 ezer forinttal) támogatja az állam, és kamata az előző évi infláció plusz három százalék.

A minimálbér és a garantált bérminimum 2022. évi emelésével összefüggésben szükséges adóintézkedésekről, valamint egyes más intézkedésekről szóló törvényjavaslat az alábbi linken érhető el.

 

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

 

Forrás: a Pénzügyminisztérium 2021. november 23-i sajtóközleménye