Hírek

Gyermekes szülők adó-visszatérítési nyilatkozata

Már elérhető a nyilatkozat a gyermekes szülők adó-visszatérítéséhez

Az előrejelzésnek megfelelően, október 31-én a NAV közzétette honlapján a családi kedvezményre jogosult gyermekes szülők 2021. évi adó-visszatérítésének 2022. február 15-ig történő kiutalásához szükséges nyilatkozatot, vagyis a VISSZADO-nyomtatványt.

 

Kik használhatják a nyomtatványt?

Azon személyek akik:

  • 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosultak
  • 2021-ben összevont adóalapba tartozó jövedelmet szereztek
  • EKHO szerint adózó jövedelmet szereztek
  • bejelentett kisadózók

 

Kinek kell, és kinek nem kell nyilatkoznia?

Akinek nyilatkoznia kell:

  • Családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
  • Magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa.
  • Aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő, vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt.
  • Aki kisadózóként bejelentett magánszemély és nem kap családi pótlékot.
  • Aki máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Akinek nem kell nyilatkoznia:

Aki családi pótlékot kap, annak nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

 

Meddig kell nyilatkozni?

A VISSZADO-nyomtatványt 2021. december 31-ig lehet beküldeni.

 

Hogyan lehet nyilatkozni?

A benyújtás történhet online is, a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból, a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítást követően. A kitöltés történhet még papíron is (letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról, valamint elérhető a NAV ügyfélszolgálatain), illetve ÁNYK nyomtatvánnyal (VISSZADO). Az ÁNYK-val kitöltött nyilatkozat benyújtható elektronikus úton is ügyfélkapus azonosítást követően, de a papíron kitöltött nyomtatványokhoz hasonlóan benyújthatók postán és személyesen is.

A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést mindazok számára, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.

 

Bízunk benne, hogy tájékoztatónkat hasznosnak találta. Amennyiben további kérdése van a témával kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.