Hírek

Április hónapra kiterjesztett bértámogatás

Április hónapra kiterjesztett bértámogatási lehetőség a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban

A Magyar Kormány a 147/2021. (III. 27.) Korm. rendeletben meghosszabbította az ágazati bértámogatási program igénylésére rendelkezésre álló határidőt.

A kérelem most már 2021. április 30-ig nyújtható be. Ezen túl – az érintett szektorok nagy örömére – immáron a 2021. áprilisig terjedő hónapokra (akár egyben) vehető igénybe.

 

Kérelem beadása új kérelmező esetén

A támogatás 2020. november – 2021. áprilisig, illetve szálláshely főtevékenység esetén 2020. december – 2021. áprilisig terjedő hónapokra (egyben) vehető igénybe.

A 2021. március 8. napjától korlátozással érintett munkáltatókra (26. és 56. sorszám között található TEÁOR kóddal jelzett főtevékenységet végzők) érvényes eltérő szabályok a támogatás időtartama, mértéke, a kérelem beadása vonatkozásában.

Ezen munkáltatók esetében a támogatási kérelem 2021. március 8. napjától – 2021. április 30. napjáig adható be, és 2021. március-április hónapokra (akár egyben) vehető igénybe.

 

A hosszabbítás menete korábbi kérelmező esetén

Amennyiben a munkáltató kérelmét március 31-ig beadta, az automatikusan meghosszabbodik a támogatási időszak végéig, a támogatás a teljes 6 (szálláshely főtevékenység esetén 5, március 8-ai korlátozással érintettek esetében 2) hónapra kerülhet megállapításra, az előlegre vonatkozó szabályoknak megfelelően.

 

Foglalkoztatási kötelezettség

A munkaadó tudomásul veszi, hogy a támogatás akkor nyújtható, ha a munkáltató vállalja, hogy az érintett munkavállaló jogviszonyát a támogatás időtartamának utolsó napját követő hónap végéig, 2021. május 31. napjáig fenntartja, felmondással vagy közös megegyezéssel nem szünteti meg.

Ha a dolgozó határozott idejű munkaszerződése 2021. május 31. napja előtt lejárna, a támogatás igénylésekor alá kell támasztani, hogy a jogviszonyt fenn kívánja a két fél tartani legalább május 31-ig.

Tehát a kormányhivatalhoz a legalább 2021. május 31. napjáig meghosszabbított munkaviszonyról szóló munkaszerződés módosítást be kell a kérelmezéskor csatolni.

 

Elszámolás menete

Elszámolásokat a támogatás időtartamának utolsó napját követő második hónap végéig elszámoló lappal és mellékleteivel együtt kell benyújtani, amellyel a munkáltató egyúttal igazolja, hogy a részére folyósított támogatásra jogosult volt.

Az elszámolásokat havi bontásban külön elszámolólapon kell elkészíteni abban az esetben is, amennyiben az egyes hónapok elszámolásai egy időben kerülnek beadásra.

 

Amennyiben a fenti kedvezmények igénybevétele kapcsán segítségre van szüksége, vagy további kérdései merülnek fel, kérjük, vegye fel szakértőnkkel a kapcsolatot!

Vegye fel a kapcsolatot szakértőnkkel

Hírlevél

Tájékozódjon a szakma legfrissebb híreiről!

Feliratkozás

Olvassa el korábbi híreinket és elemzéseinket.