GT Hírek | 2021.11.29.

25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó kedvezménye

Judit

2021 tavaszán elfogadásra került a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó kedvezményét bevezető törvénytervezet. Célja a fiatal munkavállalók foglalkoztatásnak ösztönzése, mihamarabbi önálló élet elkezdése, valamint a családalapítás támogatása.

Megközelítőleg fél millióra tehető a Magyarországon munkaképes korú 25 év alatti fiatalok száma. De pontosan mit is takar e törvény? Milyen rendelkezéseknek kell megfelelni, illetve milyen korlátokat érdemes figyelembe venni?

 

A törvény kimondja, hogy azoknak a fiataloknak, akik nem töltötték még be a 25. életévüket 2022-től nem kell szja-t fizetniük a bérjövedelmük, valamint a nem önálló tevékenységből származó és/vagy bizonyos önálló tevékenységből származó jövedelmeik után.

 

Korlátok:

Igénybevétele azonban feltételekhez van kötve, mégpedig:

 • csak és kizárólag a törvényben meghatározott jogcímeken szerzett jövedelmek után alkalmazható, valamint
 • meghatározott értékhatárig vehető a kedvezmény figyelembe (KSH által meghatározott, teljes munkaidőben foglalkoztatottak, tárgyévet megelőző év, július hónapjára meghatározott bruttó átlagkeresetét veszik figyelembe).

Ez tulajdonéppen úgy értelmezhető, hogy minden 25 év alatti fiatalt megillet a kedvezmény, de maximum az átlagkereset mértékéig, amely ezen túl mutat, arra nem érvényesül az szja mentesség. Ezért is fontos kiemelni, hogy a rendelet nem nyújt korlátlan adómenteséget, és csak a törvényben előírt munkavégzéssel szerzett jövedelem lehet az adóalap csökkentő kedvezmény alapja.

 

További kitétel a kedvezményre való jogosultság időbeni meghatározása:

„Amennyiben a 25 év alatti fiatalok kedvezményére való jogosultság az adóév egészében nem áll fenn, és a jogosultsági hónapokban megszerzett, összevont adóalapba tartozó önálló tevékenységből származó jövedelem másként nem állapítható meg, azt az ilyen címen megszerzett adóévi jövedelemnek a jogosultsági hónapokkal arányos részeként kell figyelembe venni”.

 

Sorrendiség:

A kedvezmény sorrendiségét tekintve a következőképp alakul:

 1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
 2. 25 év alattiak kedvezménye
 3. Személyi kedvezmény
 4. Első házasok kedvezménye
 5. Családi kedvezmény

 

Hatályba lépés:

A törvény 2022. január 1-jétől lép életbe, azaz hivatalosan ekkortól vehető igénybe az adókedvezmény.

A pontosabb megfogalmazást, a törvény leírás tartalmaz, mely szerint:

„A munkaviszonyból származó jövedelem esetében:

 • a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt,
 • a 2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett

bevétel (ilyen például a 2021 évi prémium) adókötelezettségére alkalmazhatóak első alkalommal”.

 

Egyéb információ:

Adminisztráció terheit a munkáltatónak/kifizetőnek kell teljesítenie, de opcióként fennáll az a lehetőség is, hogy a kedvezményt egészben vagy részben az éves adóbevallásban vegye figyelembe a munkavállaló, azonban erről külön nyilatkoznia kell.

Az adóalap kedvezmény a diákokra is vonatkozik, akik iskolaszövetkezet tagjaként vállalnak munkát egész év során vagy akár csak a nyári szünetekben.

Azok a 25 év alatti házaspárok, akik igénybe vennék az első házasok kedvezményét azonban az szja mentesség miatt egyelőre erre nincs mód, a házassági adókedvezménnyel akkor tudnak élni, ha valamelyikük betölti a 25. életévét.

 

Jövőképek, felmerülő kérdések:

Összeségében nagyszerű lehetőség az önállósodásra, például alapot nyújthat későbbi ingatlan vagy autó vásárláshoz, vagy akár hozzá segíthet a továbbtanuláshoz, különböző képzésekhez.

A pozitív hatást tovább erősíti, hogy valószínűleg az is egyértelműen kimutatható lesz, hogy a fizetések emelkedése következtében több fiatal képzeli el a jövőjét itthon.

Viszont negatív hatások is jelentkezhetnek:

 • Torzítani fogja a munkaerőpiacot, hiszen 25 éves kor alatt több fizetést lehet hazavinni, mint 25 év felett
 • Elindulhatnak bérfeszültségi viták a vállalaton belül
 • Felmerülhet akár az is, hogy a béremelkedés arra késztetheti a fiatalokat, hogy tovább tanulás helyett egyből munkába álljanak
 • A 25 éves életkor betöltése után hirtelen csökken le az addigi nettó, hazavihető jövedelem. Ezt a munkaadók vagy kompenzálják, ami azonnali és magas bérköltség növekedéssel fog járni, vagy felmondási hullámot indíthat el ebben az életkorban a munkavállalóknál.

 

Összefoglalóan elmondható, hogy egyelőre az eredményét nem tudjuk megjósolni, csak a hatályba lépését követően vonhatunk majd le következtetéseket.